Випускники українських шкіл безпорадні

Джерело: Gazeta.ua

Біля половини витрат на освітню галузь мають становити приватні дотації.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив голова Асоціації приватних вищих навчальних закладів Іван Тимошенко.
“Якщо ми будемо по-радянськи думати про “безкоштовну освіту”, то ніколи не покращимо її якість. Ми загралися з теорією, у наших студентів прекрасні теоретичні знання, але зовсім немає практичних. Тому освіту слід перебудовувати у бік практики. А для цього у навчальних закладах потрібно оновлювати матеріальні бази, бо більшість із них ще радянського штибу. Для цього потрібні мільярди, яких держава не виділить”, – зазначив експерт.

На його думку, українські школи не дають потрібних практичних знань у порівняні з європейськими.

“У Європі діти вчаться у школі до 12-14 років, але випускаються звідти молодшими спеціалістами. Вони профорієнтовані, з посвідченням, можуть працювати. Наш випускник 11 класу безпорадний. Школа не здатна забезпечити профорієнтацію. Крім загальних теоретичних знань випускник нічого не знає”, – сказав Тимошенко.

Він нагадав, що у новому законопроекті про вищу освіту Міносвіти запропоновано підвищити прохідний бал при вступі до вищих навчальних закладів з 124 до 140.

“124 – це дуже низький бал. Така доступність навчання у закладах 3-4 рівня акредитації призвела до того, що наші середні технічні закладі залишилися пусті. А я вважаю, і ректори інших вузів зі мною згодні, що 15-20 відсотків студентів закладів 3-4 рівня акредитації, могли б здобувати практичні знання у ПТУ. Після 9-го класу здавати зовнішнє незалежне оцінювання для вступу туди не треба”, – сказав Тимошенко.

Ірина РИБАКОВА

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *