Форум приватних шкіл та конференція незалежних шкіл Європи

12 грудня відбувся V Всеукраїнський форум приватних навчальних закладів та II Міжнародна конференція незалежних шкіл Європи “Розмаїття в освіті – яка школа потрібна Україні?”. Заходи відбувалися у Міському Будинку вчителя. Почесними гостями форуму були Голова Київської міської організації Партії регіонів Леонід Новохатько та Голова Солом’янської районної організації Партії регіонів, народний депутат України Максим Луцький.

«Сьогодні київська влада з усіх сторін підтримує приватні навчальні заклади. Ми розробили цілу програму», – розпочав Леонід Новохатько.

«Наведу Вам статистику:

У Бельгії, поряд з мережею офіційних закладів середньої освіти, тобто тих, які утримуються за рахунок держави, існує досить незначна кількість приватних шкіл.

У Франції таких установ значно більше. Вони складають більше 30% від усієї кількості шкіл.

У Нідерландах дві третини шкіл знаходяться у приватній власності, але їх фінансування здійснюється державою. Держава забезпечує підтримку приватних навчальних закладів через те, що це значно підвищує загальний рівень освіти.

На сьогоднішній день необхідно, щоб кількість приватних шкіл в Україні складала 1 відсоток від загальної кількості загальноосвітніх закладів.

Саме тому ми зобов’язані реформувати української систему освіти, щоб дійсно наблизити її до європейських стандартів» – повідомив Леонід Новохатько.

У рамках форуму відомі культурологи, соціологи, лідери освіти України, громадські діячі та міжнародні експерти шукали відповіді на питання:

  1. Освіта як Майбутнє. Яка освіта насправді потрібна Україні?
  2. Розмаїття в освіті – світова тенденція й українська реальність. Чи здатна Україна відмовитися від авторитаризму в освіті?
  3. Кому і навіщо потрібна приватна школа?
  4. Що означають поняття “свобода в освіті” і “право вибору освіти”?
  5. Скільки коштує “безоплатна” освіта? Реальна вартість розмаїття в освіті.
  6. Правова, економічна та громадська підтримка нової школи.

Під час форуму Максим Луцький повідомив, що Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти найближчим часом провести виїзне засідання щодо реформування дошкільної та загальної середньої освіти і недержавних навчальних закладів.

“Сьогодні ми дуже зацікавлені знайти баланс між державною і приватною формою власності”, – підкреслив народний депутат.

Голова Комітету запропонував освітянам долучитися до роботи і сформувати конкретні законодавчі ініціативи стосовно врегулювання діяльності навчальних закладів недержавної форми власності.

“Ми сьогодні системно займаємося реформуванням освіти в цілому. І це стосується не лише вищої школи, профтехосвіти, а і, звичайно, реформи шкільної освіти. Тому що без реформи загальної середньої освіти говорити про підвищення освіти і у вищій школі просто неможливо”, – переконаний М.Луцький.

Форум організовано громадськими організаціями Агенцією розвитку освітньої політики та Асоціацією приватних закладів освіти Києва за підтримки Національної Академії педагогічних наук України, Головного управлінням освіти і науки КМДА, низки громадських організацій та Ради незалежних шкіл Європи, яка об’єднує національні асоціації приватної та альтернативної освіти 23 країн Європи.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *