Звернення до освітян України

 

Ми, освітяни з 14 областей України, які зібрались на навчальний семінар у рамках міжнародного проекту “Освіта для сталого розвитку в дії”, обговорили непросту ситуацію, в якій опинилась школа в умовах кризи у країні і загрози зовнішнього втручання у внутрішні справи держави, та звертаємось до української вчительської спільноти.

ВЧИТЕЛІ ЗА ДЕМОКРАТІЮ ТА ПАРТНЕРСТВОЩо констатуємо:

На жаль, сьогодні школу втягнено у вирій політичних подій, що призводить до поляризації думок у суспільстві, інформаційної війни та шаленого тиску зі сторони різних сил на учителів, батьків та учнів. Навчання відходить на другий план. Іноді, в умовах відсутності громадянської позиції частини освітянської спільноти, навіть замінюючись мітингами та політичними дискусіями. Ми є свідками постійних спроб маніпулювати освітянами зі сторони адмінресурсу та політиків, розгортання спекуляцій навколо мовного та етнічних питань, штучного створення соціальних чи економічних проблем, висловлення частиною населення недовіри новій владі та її можливостям.

До того ж сьогодні освітяни і батьки учнів опинились у ситуації невизначеності, що призводить до зростання напруги. Під знаком питання залишаються проведення ЗНО, професійних учительських та учнівських конкурсів, вступ випускників до вищих навчальних закладів тощо.

З іншого боку, головні декларовані роками цінності сьогодні стали реальністю: життя – смерть, мир – війна, співіснування – конфлікт. І вимагають від кожного і кожної з нас по-новому осмислити їх. В умовах шаленої інформаційної атаки, відвертої брехні та маніпуляцій значно зросла потреба в уміннях кожного учителя критично оцінювати інформацію, визначати власну чітку громадянську позицію, виявляти та справами підтверджувати власний патріотизм, до чого дехто виявився не готовим.

Чого прагнемо:

В умовах, що склалися, усі ми прагнемо миру, безпеки, якнайшвидших позитивних змін, політичної, економічної та соціальної стабільності.

Життя, здоров’я, свобода та право кожного громадянина, законність та правопорядок, збереження територіальної цілісності України, її соборності та незалежність, патріотизм та чітка громадянська позиція повинні стати найвищими цінностями нашого суспільства.

Викорінення корупції, бюрократії та зловживання службовим становищем  мусять стати пріоритетами у діях новопризначеного уряду. Ми прагнемо бачити нових професійних людей, відсторонення тих, хто дискредитував себе, і не лише у 2010-2013, а й раніше, вимагаємо від нової влади ефективних реформ та прозорого фінансування освітньої сфери, надання більших повноважень в управлінні освітою  для місцевого самоврядування. Також нам би хотілося бачити наступності у діях нового Міносвіти з усім позитивним, що було напрацьовано у попередні роки, а не безглуздого курсу на викорінення всіх і всього.

Підвищення іміджу школи та професії учителя стають сьогодні завданнями номер один, оскільки саме на них лежить відповідальність за  виховання громадян України.

Держава зобов’язана забезпечити школу матеріально-технічною базою, а вчителя – реальною можливістю професійного зростання. Програми і посібники повинні бути методично і науково досконалі, зміст навчання не розходитись з практикою. Кожен педагог України має відчути свою соціальну захищеність, рівень заробітної плати учителя повинен бути гідним професії висококласного працівника.

До чого закликаємо:

Щоб якнайшвидше втілити в життя всі наші прагнення, потрібні не лише зусилля влади. Кожен і кожна з  учітелів України має сьогодні взяти персональну відповідальність за усі зміни, що відбуваються, та докласти максимум зусиль для досягнення поставлених цілей. У нинішніх умовах ми маємо використати всі можливості комунікації для стабілізації положення в країні та не ховати свою байдужість за аполітичністю.

Ми вважаємо, що перший крок для кожного з нас сьогодні – зайняти чітку громадянську, патріотичну позицію, сумлінно виконувати свої професійні обов’язки, контролюючи владу та впливаючи на неї.

Сьогодні учителі повинні продовжувати виконувати свою основну місію – вчити дітей, забезпечувати спокійне повноцінне навчання і психологічну підтримку всім учасникам навчально-виховного процесу.

Разом з тим, у теперішній суперечливій ситуації ми маємо навчитися слухати учнів, батьків і колег, поважати їхню думку та уникати конфліктів. Ми повинні власним прикладом формувати чітку громадянську позицію дітей, виховувати патріотизм, не нав’язуючи при цьому власну думку, а розвиваючи в них критичне мислення, вміння відстоювати свою позицію, навчати конструктивного діалогу та толерантного ставлення до людей з відмінними поглядами.

Давайте позбуватись подвійних стандартів, заангажованості та догматичності, бути дипломатичними, але чесними і відвертими перед собою, учнями, батьками, громадськістю і брати відповідальність за свої слова та дії.


Звернення у форматі PDF

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *